Hogyan javíthatók a fénytörési hibák?

Ez könnyűnek tűnik, mindannyian tudjuk, szemüveggel, kontaktlencsével és lézerrel. Azt hinnénk, első kettő biztonságosabb, mint a lézeres szemműtét, pedig nem így van, a lézeres szemműtét biztonságosabb, mint a kontaktlencse.

Divatos, biztonságos - szemüveg

A szemüveg az esetek többségégében ideális módja a látásjavításnak, kivéve talán az asztigmiásoknak és a súlyos rövid- és távollátóknak. Az asztigmiások gyakran szédülnek, fáj a fejük a cilinderes szemüvegben, a súlyos rövid és távollátók nehezen viselik a nagyon vastag szemüveget.

Lézeres látásjavítás fájdalom mentesen

A többség számára mégis ideális látásjavítási megoldás. Aki tehát jól érzi magát a szemüvegében, nem zavarja a sportolásban, mindennapi életvitelében, úgy ítéli meg, hogy jól áll neki, annak semmi szüksége a lézeres szemműtétre.

Tehát akinek nincs gondja a szemüvegével, az hordja és ne gondolkozzon lézeres szemműtéten.

Rövidlátás is megoldható

Kényelmes, de kockázatos – a kontaktlencse

A kontaktlencsével nem ugyanez a helyzet. Kevesen tudják, de a kontaktlencse viselés veszélyesebb mint a lézeres szemműtét. Ez ugyanúgy hihetetlennek hangzik, mind az, hogy a közúti közlekedés sokkal veszélyesebb, mint a repülés. Pedig így van, mégis autóba mindenki bártan ül be, míg a repüléstől kicsit azért félünk. Ugyanígy, egy kontaktlencsés se gondol bele abba, hogy a lencsével nagyobb kockázatnak teszi ki magát, mint a lézeres szemműtéttel. Sokkal több embernek romlik el a látása kontaktlencse viselési szövődmény miatt, mint lézerkezelés miatt, a viselési arányok figyelembe vételével is.

Aki kontaktlencsét visel, annak mind a biztonsági, mind az anyagi szempont a lézeres szemműtét mellett szól, a macerát nem is említve.

Rendben, de mit tud a lézeres látásjavítás?

A lézeres látásjavítás véglegesen megoldja a fénytörési problémákat. Kezelés után a szemüvegesektől nyilván minden ismerős megkérdezi majd, hogy hol hagyták a megszokott keretet, de az élet olyan lesz, mintha a fénytörési hiba nem is lett volna.

Milyen az élet a lézeres látásjavítás után?

  • Lazán hordhatunk napszemüveget. Nem csak dioptriásat, bármilyet. Oké, ez kontaktlencsénél nem nagy szám, de…
  • Reggel is élesen látunk (már amennyire sikerült kialudni magunkat). Nem kell kitapogatni a lencsetartó dobozt, és pancsolni a tisztító folyadékkal.
  • A látásjavítás után soha többet nem alszunk el kontaktlencsében.
  • Úgy mehetünk nyaralni, hogy nem kell izgulni, hogy otthon felejtjük a szemüvegünket vagy a kontaktlencsénket.
  • Lézeres kezelés után soha többé nem kell félnünk a lencseviselés következményeitől.

 

Milyen fénytörési hibáknál segít a lézeres látásjavítás?

A szemműtét a legtöbb fénytörési hiba esetben hatékony segítség: az asztigmia, a távol- és rövidlátás is hatékonyan kezelhető vele. Persze vannak nagyon súlyos esetek, amelyeknél a lézeres műtét már nem megoldás, de a műtéti látásjavítás még ezekben az esetekben is megoldás lehet.

A lézeres szemműtét során általában a szem szaruhártyáját alakítjuk úgy, hogy korrigálja a fénytörési hibát. Ez valami olyasmi, mintha a szem saját, természetes „kontaktlencséjét” állítanánk pontosabbra az élesebb látás érdekében. Ezzel minden olyan látáshibát korrigálni tudunk, amit szemüveggel, vagy kontaktlencsével lehet.

Mi történik, ha nem működik a lézeres látásjavítás?

Vannak, akik szemüveggel vagy kontaktlencsével sem látnak élesen, vagy mert a fénytörési hiba nagyon súlyos, vagy mert valamilyen egyéb betegségük, például szürkehályogjuk van. Ezekben az esetekben is van viszont megoldás a látásjavításra – és csak elsőre hangzik egy kicsit ijesztően.

A nagyon súlyos esetekben az úgynevezett „tiszta lencse” műtét a megoldás: ennek során a beteg teljes szemlencséjét cserélik tiszta, hibátlan műlencsére. Ezzel a műtéttel általában még a legrosszabbul látók is megszabadulhatnak a szemüvegtől, amennyiben olyan látássérülésük van, amely a szemlencsét érinti.

Mennyibe kerül a lézeres látásjavítás?